Stuur ons een bericht

Wedden dat we goede ideeën hebben om jouw product, dienst of bedrijf beter te vermarkten? Of dat we kunnen helpen bij het automatiseren van je bedrijfsproces?

Stuur ons een bericht en binnen een werkdag heb je antwoord.

Anja

Bellen kan natuurlijk ook

Anja beantwoordt je vraag direct. En anders een van haar collega’s wel. Bel dus gerust naar 030 – 687 55 06.

Bel mij terug

Word teruggebeld door ons

Sjonic
Sjonic

Wat we kunnen met de blockchain (de technologie achter Bitcoin)

Bitcoin en andere digitale valuta zijn misschien wel de grootste hype van dit moment. Media buitelen over elkaar heen om te vertellen over de successen (‘De eerste Bitcoin-miljardairs!’) en risico’s (‘Pas op: het is een bubble!’). De kans is dan ook klein dat je nog niks over cryptocurrency – want daar hebben we het over – hebt gehoord en je kent vast iemand die heeft geïnvesteerd. Wij wagen ons niet aan een advies of voorspelling hoe deze trend zich zal ontwikkelen. Wat wij vooral interessant vinden is wat de technologie achter Bitcoin kan betekenen voor de online wereld. Een beschouwing van de kracht van de blockchain.

De blockchain is te vergelijken met een grootboek. Het is als het ware een lijst waarin alle veranderingen in gegevens onder elkaar worden bijgehouden. Wat niet iedereen zich realiseert, is dat heel veel bekende diensten en software databases gebruiken die werken als een grootboek. Neem geld. Dat is al lang niet meer fysiek: het meeste geld is opgeslagen in databases van financiële instellingen. De blockchain is niet in handen van één instantie of bedrijf. Niemand is exclusief eigenaar. We noemen dit een peer-to-peer netwerk, waarin alle deelnemers evenveel eigenaar zijn. Iedereen kan dan ook deelnemen aan de blockchain.

Tot zover de theorie; nu de praktijk. Blockchain is speciaal ontwikkeld voor Bitcoin, maar de techwereld ontdekt steeds meer nuttige toepassingen voor deze technologie. IBM-CEO Ginni Rometty zegt het stellig: ‘Wat het internet heeft betekend voor communicatie, betekent blockchain voor betrouwbare transacties’. Feit is dat blockchain ervoor zorgt dat digitale informatie kan worden verspreid, maar niet gekopieerd. Het is een decentrale technologie voor het verifiëren van data. Omdat de technologie niet in handen is van een of enkele partijen – maar eigenlijk van iedereen is – worden transacties geverifieerd en goedgekeurd, wat fraude een stuk moeilijker maakt. En dat biedt grote voordelen. Een greep uit de mogelijke toepassingen:

Slimme contracten
Het is mogelijk slimme contracten te programmeren die tot uitvoering komen als bepaalde condities optreden. Bijvoorbeeld uitbetaling als een bepaalde benchmark wordt bereikt in de derivatenmarkt. Ethereum – die ‘andere cryptocurrency’ – is speciaal hiervoor ontwikkeld.

Ondersteuning van de deeleconomie
De deeleconomie is een groot succes. Kijk maar naar Uber en AirBnB. De blockchain maakt de rol van deze fors verdienende tussenpartijen echter overbodig door veilige betalingen tussen mensen te faciliteren. Directe interactie dus.

De zekerheid van eerlijke verkiezingen
De blockchain kan ook een einde maken aan de discussies rondom verkiezingsuitslagen. Het zorgt voor volledig transparante en publiekelijk toegankelijke uitslagen. De eerdergenoemde slimme contracten helpen bij het automatiseren van het verkiezingsproces.

Echt veilige bestandsopslag
Door bestanden decentraal op te slaan – wat dus kan met blockchain – is data beschermd tegen hacken of verlies. Sommigen beschouwen deze ontwikkeling zelfs als noodzakelijke upgrade voor de overbelaste huidige systemen voor contentlevering.

Bescherming van intellectueel eigendom
Digitale informatie kan oneindig worden gereproduceerd en verspreid. Fijn voor internetgebruikers, want het biedt een schat aan gratis content. Minder fijn echter voor degenen die het copyright hebben. Slimme contracten – daar zijn ze weer – kunnen bestanden met copyright beschermen en het online verkoopproces automatiseren.

De toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn dus legio en we staan nog maar aan het begin. Mensen die het kunnen weten verklaren dat de blockchain zich nu in de ontwikkelingsfase bevindt waar het internet zich 20 jaar geleden bevond. Toegegeven: het eerste Sjonic-project waarin we de blockchain inzetten moet nog komen. Maar feit is dat de kans groot is dat ook wij deze technologie in de komende jaren zullen omarmen. Wij volgen de ontwikkelingen in elk geval op de voet.

Meer blogitems

Je kan nog even doorlezen.

Scrollen op websites: het mag weer

Lange tijd was het 'verboden' om websites te realiseren waarop bezoekers moeten scrollen. Die tijd is nu écht voorbij. 

Sjonic! Het leukste online bureau van Midden Nederland

Bij Sjonic werken we hard én hebben we een hoop lol. Bekijk hier onze video. 


Het gebruik van internet in 2014 vs 2013

Het Britse Techspartan, zet in deze infographic 1 minuut internetverkeer in 2014 af tegen 1 minuut in 2013. 

Welkom Faan en Marc!

De komende vijf maanden biedt Sjonic onderdak aan twee stagiairs. Naast het schoonmaken van het kantoor houden Faan (links) en Marc (rechts) zich met nog veel meer bezig. 

Klaar voor de toekomst met digitalisering van Sjonic

Als bedrijf wil je klaar zijn voor de toekomst. Dit betekent dat je continu moet kijken hoe zaken beter en efficiënter kunnen

Wij zijn gecertificeerd Google-Partner